Emziren Annelere Anne Sütü Artırmak İçin Öneriler

22 Eylül 2018 by admin0
anne-sutunu-arttirmak-icin-oneriler.jpg

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için elinizden geleni yaptınız. Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra da bu amaca uygun bir şekilde hayatınızı sürdüreceksiniz. Bu doğrultuda en büyük yardımcınız ise anne sütü olacak

Anne sütünü arttırmak için ne yapmanız gerekir?

Bazı dönemlerde sütünüzün az gelmesi nedeniyle, bebeğinize yetmediği konusunda endişelenebilirsiniz. Böyle zamanlarda da anne sütünü arttırmanın yolları hakkında araştırma yapmanız gayet normal. Sütünüzün artmasını istiyor ve anne sütünü arttıran yiyecekler hangileridir, emziren anne ne yemeli gibi soruların cevaplarını arıyorsanız önerilerimize göz atmanızda fayda var.

  1. Süt besleyiciliği ve miktarını artıran en önemli etken su tüketimidir. Günde en az 2-3 litre sıvı tüketmeli ve her emzirme sonrası kaybettiğiniz sıvıyı takviye etmelisiniz.
  2. Doğum sonrasında aldığınız kiloları hızlı bir şekilde vermek için doğum sonrası diyeti yapmamalısınız. Yeterli ve çeşitli beslenmek anne sütü miktarını arttıracağı gibi, fazla kilolarınızı kaybetmeniz konusunda da size yardımcı olacaktır.
  3. Günlük protein ihtiyacınızı karşılarken hem bitkisel hem hayvansal protein kaynaklarını kullanabilirsiniz. Ispanak, brokoli, haşlanmış patates ve taze fasulye protein açısından en zengin sebzeler arasında yer alır. Ayrıca kuru fasulye, yeşil mercimek gibi bakliyatlar sayesinde de protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
  4. Mevsim meyvelerini tüketmeye özen göstermelisiniz. Mevsimi olmayan meyvelerde bol miktarda kimyasal takviye bulunabildiğinden, bu meyveler anne sütünü arttıran besinler listesinde yer almamaktadır.
  5. Süt ürünleri, et ürünleri, tahıllar, bakliyatlar, kuru yemişler, meyveler, sebzeler… Her besin grubundan orantılı bir şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz.
  6. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığının korunması, sinir sistemi ve kasların daha sağlıklı bir şekilde görev yapması açısından çok önemlidir. Süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum yönünden zengin süt ürünlerinin yanında yeşil yapraklı sebzeler, badem, susam ve kekik gibi baharatlar da kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacak besinler arasında yer alır.
  7. Kalsiyum ihtiyacını karşılaması dışında yeşil yapraklı sebzeler kan dolaşımını düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne sütünü arttırmak için roka, semizotu, maydanoz ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri bol bol tüketmelisiniz.
  8. Çok şekerli yiyecek ya da içeceklerin ve tatlı tüketiminin süt oluşumuna hiçbir katkısı yoktur. Tatlı ihtiyacınızı sütlü tatlılar ve meyveler ile sağlarsanız hem ihtiyacınız olan besin değerlerini karşılayabilir hem de gereksiz kalori alımını engelleyebilirsiniz.
  9. Arpa, siyah susam, kimyon, fesleğen, dereotu, sarımsak, yulaf ezmesi, zeytinyağı, rezene, keten tohumu yağı, susam yağı gibi besin değeri yüksek gıdaları öğünlerinize eklemelisiniz.
  10. Bal kabağı, havuç, kayısı, kavun gibi turuncu renkli sebze ve meyveler beta karoten açısından zengin oldukları için beslenmenize destek olur. A vitamini açığınızı kapamanıza yardımcı olabilecek beta karoten sizin ve bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de oldukça önemli bir rol üstlenmektedir.
  11. Anne sütünün azalmaması için yapılması gerekenler arasında bol dinlenme vardır. Yorgunluk ve stres sütünüzün az gelmesine neden olabilir. İyi bir uyku, süt miktarını artıran önemli etkenlerden biridir. Bebeğiniz uyurken siz de her fırsatta dinlenebilir ve uyumaya vakit ayırabilirsiniz.
  12. Gergin ve tam boşalmamış memede süt yapımı yavaşlar ya da durabilir. Bu nedenle bir meme emzirildikten sonra diğer memeye geçilmelidir.
  13. Gece emzirmek süt oluşumunuzu arttırır. Eğer bebeğiniz uyanmıyorsa sütünüzü sağıp saklamak da yararlanabileceğiniz çözümler arasında yer alır.
  14. 6. aydan sonra ek gıdaya geçilse bile iki yaşına kadar bebeğinizi emzirmeye devam edin, böylece sütünüzde kesilme gibi bir sorunla karşı karşıya kalmazsınız.
  15. Emzirirken süt gelsin diye memeye makas hareketi yapmak süt kanallarınızın tıkanmasına yol açabilir. Memenizi alttan ve üstten yanda C harfi oluşacak şekilde hafifçe sıkarak emzirmelisiniz.
  16. Emzirme döneminde asla sigara ve alkol tüketmemeli, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durmalısınız.
  17. Hormonal dengenizde yeni bir yapılanma oluşturacağı ve süt üretiminizi azaltabileceği için emzirirken doğum kontrol hapı kullanmamanızda fayda vardır.
  18. Emzirme işlemini aceleye getirmeyin. Sizin ve bebeğinizin rahat ettiği bir pozisyonda bebeğiniz emmeyi bitirene kadar emzirebilirsiniz. Bu sayede süt oluşumunuz olumlu yönde etkilenir.
  19. Bebeğinizi ne kadar emzirirseniz sütünüz o kadar artar. Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü vermelisiniz. Bebeğinize zamanından önce vereceğiniz ek gıdalar, süt emmesini azaltabilir ve bu da süt oluşumunuza engel olur. Bebeğiniz ağlamadan, sık aralıklarla emzirebilirsiniz.
  20. Emziren annelerin beslenmesini ve artan sıvı ihtiyacını karşılamaya destek olan  bitki çaylarını tüketebilirsiniz.

*Anne sütü bebeğiniz için en iyisidir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışın. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




FARKINDA OL, GEÇ KALMA





WE CARE, WE CAN





0-224-970-0101


İLETİŞİM HATTI

Op. Dr. Ersoy Taşpınar, uzman bir ekip çalışmasıyla her türlü genel cerrahi işlemleri yüksek başarı oranıyla gerçekleştirmektedir.




Copyright by Bursa Web Tasarım 2018. Site içeriğinde bulunan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, bu bilgiler kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi ve tanı koyması yerine geçmez.



Copyright by Bursa Web Tasarım 2018. Site içeriğinde bulunan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, bu bilgiler kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi ve tanı koyması yerine geçmez.