Meme Ağrısı

21 Eylül 2018 by admin0
meme-agrisi.jpg

Kadınlar arasında çok sık görülen yakınmalardan birisi meme ağrısıdır.

MEME AĞRISI

Kadınlar arasında çok sık görülen yakınmalardan birisi meme ağrısıdır. Kadınların 2/3 ‘si hayatlarının bir döneminde meme ağrısı çeker. Bu hastaların büyük kısmı hekime başvurmaz.

Bu hastaların öyküsü sabırla dinlenmelidir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda hastanın meme kanseri olmadığına ikna edilmesi sonucu %85 hastanın kendiliğinden iyileştiği görülmektedir.

Meme Ağrısını 3 gruba ayırabiliriz

Dönemsel meme ağrıları

Hastaların çoğunda ağrı bu şekildedir. 30’lu yaşlarda en sıktır. Yanma sızlama tarzındadır. Menstruel siklusdan 5 gün önce başlar.

Dönemsel olmayan meme ağrıları

Hastaların %26’sında olur ve 40’lı yaşlarda daha sıktır. Genelde tek taraflıdır ve %50’de kendiliğinden geçer.

Meme dışı göğüs duvarı ağrıları

Hastaların %7’de vardır. Daha çok kas ve eklem ağrılarıdır.

Tüm bu ağrıları bir birinden ancak dikkatli bir muayene ile ayırmak mümkündür. Meme ağrıları doğum kontrol hapları kullanan kadınlarda daha az sorun olurken, sigara tiryakilerinde, fazla kahve çikolata tüketen ve sürekli stres altında yaşayan kadınlarda daha sık görülür.

Hastaların az bir kısmı tedavi gerektirecek düzeyde ağrı sıkıntısı çeker. Doğru sütyen kulllanımı, sütyenin bu dönemde gün içinde sürekli takılması ve gece yatarken de hafif bir sporcu bistüyeri kullanılması bu dönemin daha rahat geçirilmesini sağlayacaktır.

Meme ağrısı ile başvuran hastalar arasında meme kanseri görülme oranı çok daha düşüktür.

Meme ağrısı hormonlara bağlıdır.

Kadınların hormonal sistemi ay içinde değişiklikler gösterir ve kadın vücudunu her an gebelik için hazır tutmaya çalışır. Bu maksatla Östrojen ve Progesteron denilen iki hormonun sürekli değişen kan seviyesi rahim ve

memelerdeki değişikliklerden sorumludur. Rahimi olası bir gebelik için hazırlarken; memelerde de süt vermek için değişim başlar. Süt bezleri şişer, süt kanalları genişler. Gebelik olmadığı anlaşıldığında hormonların düzeyi farklı yönlerde değişir ve aybaşı kanaması başlarken bunu memedeki değişikliklerin (ödem şişme gerginlik) ortadan kalkması takip eder. Her ay tekrarlanan bu hormonal siklus dönem dönem memelerdeki ağrı ve hassasiyetin en önemli nedenidir. Bazı kadınlarda bu ağrılar çok net bir şekilde aylık periyodlara uygun devam ederken bazı kadınlarda aybaşı gibi düzensiz de olabilir.

Bazı önlemler ile ağrılarını hafiflemesi mümkündür

Özellikle balenli ve sert sütyen kullanmak, sütyeni ağrılı dönemlerde geceleri de çıkartmamak hastaların önemli bir kısmını rahatlatır. Adet öncesi dönemde memelerde ödem olduğu için özellikle bu dönemde su ve tuz tüketimini kısıtlamak hatta gerekirse idrar söktürücü ilaç kullanmak faydalı olabilir.

Meme ağrısı olan hastaların sigara kullanmamaları, kahve tüketimini kesmeleri veya azaltmaları da ağrıları azaltacaktır. Bilimsel çalışmalarda, diyetdeki yağ oranının azaltılması da uzun dönemde ağrıyı azalttığı gösterilmiştir.

Meme ağrısı olduğu dönemlerde basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Çok az hastada meme ağrısı yaşam kalitesini ileri derecede bozar. Bu kadınlarda -eğer şikayetler 6 aydan daha eski ise- hormon içeren daha ciddi ilaçlar kullanılabilir. Kullanılan bu ilaçlar hormon içerdiği veya vücut hormonları üstünde düzenleyici etki yaptığı için ciddi yan etkilere sahiptir: Bulantı, depresyon, adet düzensizliği, başağrısı, ses kalınlaşması, erkek tipi kıllanma gibi. Yan etkileri hastaya etraflıca izah etmeden bu ilaçlara başlamak doğru değildir.

Meme ağrısında  EPO (çuha çiçeği yağı), ,vitex agnus castus, keten tohumu gibi bitkisel ilaç ve ürünlerin de faydası olduğu bildirilmiştir.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




FARKINDA OL, GEÇ KALMA





WE CARE, WE CAN





0-224-970-0101


İLETİŞİM HATTI

Op. Dr. Ersoy Taşpınar, uzman bir ekip çalışmasıyla her türlü genel cerrahi işlemleri yüksek başarı oranıyla gerçekleştirmektedir.




Copyright by Bursa Web Tasarım 2018. Site içeriğinde bulunan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, bu bilgiler kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi ve tanı koyması yerine geçmez.



Copyright by Bursa Web Tasarım 2018. Site içeriğinde bulunan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, bu bilgiler kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi ve tanı koyması yerine geçmez.