Meme Kanseri Sonrası Yaşam

20 Eylül 2018 by admin0
meme-kanseri-sonrasi-yasam.jpg

Hastaya, fiziksel yaşam kalitesi odaklı tedavi modelinin planlanması çok önemlidir. Hastaların çoğunda ameliyat (koltuk altı lenf bezleri alınması) sonrası omuz kısıtlılığı, bazen de lenf ödem ortaya çıkmaktadır. Doğru ve erken dönemde planlanan egzersiz ve rehabilitasyon programları sayesinde hastaların bu sorunları ortadan kaldırılmaktadır. Hastaların yaşam boyu süren takip programları sayesinde kalıcı omuz kısıtlılıkları ve lenf ödem ile karşılaşma ihtimalleri son derece azaltılabilmektedir.

Meme kanserini atlatan hastaların neredeyse %70’inde gözlenen cinsel ve psikolojik problemler, uzmanlar tarafından yönetilebilir ve hastalarda bu yönde gelişebilecek sorunlar ortadan kaldırılabilir. Hastalık boyunca devam edilen egzersizlere, ameliyattan kısa süre sonra tekrar başlanmalı ve düzenli olarak devam edilmelidir. Meme kanseri tekrarlarının çoğu ilk 3 yıl içinde görülmektedir. Bu nedenle tedavi sona erdikten sonraki 3 yıl boyunca hastaların, sağlık kontrollerini ayrıntılı bir şekilde takip etmeleri önemlidir. Meme kanserinin tekrarlama oranı %30 ameliyat alanında, %70 uzak organlarda olduğundan ihmal edilmemelidir.

Kontrol muayenelerinde hastaların şikayetleri sorgulanır ve hasta ayrıntılı olarak muayene edilir. Şüpheli bulgusu olanlarda bunları aydınlatmaya yönelik ayrıntılı tetkikler yapılır.

  • Meme kanseri tedavisi ile birlikte hastalar öncelikle kendilerine yeni bir sayfa açmalı ve endişeden uzak yaşamalılardır.
  • Meme kanseri tedavisi sürecinde koltuk altı lenf bezlerinin alınması ile omuz omuz kısıtlılığı, bazen de lenf ödem ortaya çıkmaktadır. Doğru ve erken dönemde planlanan egzersiz ve rehabilitasyon programları sayesinde hastaların bu sorunları ortadan kaldırılmaktadır.
  • Meme kanserinden kurtulan hastalarının %70’nde görülen cinsel problemler için mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.
  • Meme kanseri ameliyatı sonrasında egzersiz, yoga, yürüyüş gibi sporlara devam edilmelidir.
  • Meme kanserinin tekrar riski ilk 3 yıl içerisinde vardır. Bu nedenle hastalığı atlattıktan sonra sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır. Meme kanserinin tekrarlama oranı %30 ameliyat alanında, %70 uzak organlarda olduğundan ihmal edilmemelidir.

MEME CERRAHİSİ SONRASI HASTALARA ÖNERİLERİMİZ

Ağrı Yönetimi:

Herkesin ameliyattan sonra hissettiği ağrı ve derecesi farklı olabilir.Bu noktada yapmanız gereken kendi ağrı düzeyinizi değerlendirmek ve uygun şekilde ağrı kesici almaktır. Ağrınız şiddetlenmeden önce ağrı kesici alırsanız daha iyi sonuçlar elde edersiniz.

Ağrılarınız için size bir ağrı kesici reçete edilecek. tavsiyemiz bu ağrı kesiciyi düzenli olarak reçete edildiği şekilde kullanmanızdır. Şiddetli ağrılar için ek olarak ikinci bir ağrı kesici reçete edildiyse doktorunuzun önerdiği şekilde onu da kullanabilirsiniz. İyi ağrı kontrolü ile iyileşme hızınız  artacaktır.

Lütfen bu ilaçları almanızı engelleyecek herhangi bir ilaç alerjisi, reaksiyonu veya tıbbi sorununuz varsa bizi haberdar edin.

Koltuk altı lenf bezi diseksiyonu yapılmışsa koltuk altına yerleştirilmiş küçük bir yastık da rahatsızlığı azaltabilir.

Her ne kadar bunu o sırada hissetmemiş olsanız da ameliyat sırasında anestezi altındayken nefes almanız için boğazınızdan bir tüp ilerletilmişti. Bu tüp nedeniyle ameliyattan sonra birkaç gün boyunca boğaz ağrısı hissedebilirsiniz, endişelenmeyin.

Dikiş ve Pansuman Bakımı

Ameliyattan sonra hemen ertesi gün destekli sütyeninizi giyin.

Dikişlerinizin üzeri küçük beyaz bant şeritler, gazlı bez veya plastik kaplı gazlı bezle pansuman edilmiş olabilir.

Pansuman, steri bant şeritleri  veya dikişleri kendiniz çıkarmayın. Bunlar size aksi belirtilmedikçe yedi gün içinde kaldırılacaktır. Dikişler emilebilir değilse ve doktorunuz farklı bir şey söylemediyse bir- iki hafta içinde de dikişlerinizi alacağız. Pansuman veya steril bant şeritleri düşerse, bunları değiştirmeye çalışmayın, bize ulaşabilirsiniz.

Ameliyattan 3 gün sonra pansumanın üzerini su geçirmez bantla (eczanelerden temin edilebilir) kapatılarak duş alabilirsiniz.(Bazı durumlarda pansuman daha erken açılarak banyo yapılabilir.Doktorunuz gerekirse bilgi verecektir) Duştan sonra yaranın üzerini iyice kurulamak için havlu kullanın. Steri şeritlere veya dikişlere dokunmamaya veya kaldırmaya özen gösterin.

Cerrahiden sonra memede  morarma ve şişme görülebilir.

Ameliyattan sonraki bir iki gün 38 derecenin altında olan düşük dereceli bir ateş, normaldir. Vücut ısınız 38 dereceyi geçerse bize başvurun.

Ameliyattan sonra dren takılı olduğunu görebilirsiniz. Dreni günde iki ila üç kez veya dren dolduğunda boşaltın (siz taburcu olmadan önce bu konuda size eğitim verilecektir). Dreni ne kadar boşalttığınızı günlük olarak not edin. Dren ile banyo yapıp yapamayacağınızı lütfen doktorunuza danışın, farklı durumlar söz konusu olabilir.

Aktivite

Dikişler alınıncaya kadar aşırı hareketlerden, ağır kaldırmaktan ve güçlü egzersizlerden kaçının. Özellikle merak ettiğiniz bazı işleri “ne zaman yapabileceğiniz” ile ilgili kişisel bir plan yapmanız için bize danışabilirsiniz.

Yürüyüşe hemen başlayabilirsiniz.

Drenler çıkana kadar ev işi yapamaz veya araç kullanamazsın. Artık ağrı kesici kullanmadığınızda araç kullanmaya  yeniden başlayabilir ve direksiyonu çevirirken sorun yaşamayabilirsiniz.

Eğer koltuk altı lenf nodu diseksiyonu yapılmışsa kolunuzu kullanmaktan kaçının, ancak doktorunuzun önerdiği egzersizleri muhakkak yapın. Bu egzersizler hareket ve esneklik kazanmanızı sağlayacaktır.

Çoğu insan üç ila altı hafta içinde işine geri döner. İşe geri dönmek, sizin karakterinize, genel sağlığınıza ve kişisel tercihlerinize göre değişir. İşe dönme konusunda lütfen bize danışın.

Diyet

Anesteziden sonra sıvı almaya başlar başlamaz düzenli diyetinize tekrar başlayabilirsiniz.

Günde 8 ila 10 bardak su ve kafeinsiz içecek, bol meyve ve sebze ile daha düşük yağlı gıdalar almanızı öneririz. Sigara kullanıyorsanız bırakmanızı şiddetle öneriyoruz. Sağlıklı beslenme önerileri hakkında bize danışabilir, isterseniz diyetisyenimizden randevu alabilirsiniz.

Kontrol

Patoloji sonuçlarınız, ameliyatınızdan 7-10 gün sonra  sonra çıkacaktır. Bu konuda sizi ameliyat sonrası ziyaretinizde bilgilendireceğiz.

Kontrol randevuları genellikle ameliyattan sonra  doktorunuz tarafından belirlenerek size bildirilir. Dikişleriniz yaklaşık 10 ila 14 gün içinde alınacaktır. Randevunuz yoksa veya hatırlamıyorsanız genel cerrahi poliklinik asistanımızla iletişime geçin.

Ameliyat sonrası ziyaretinizde pansumanınız değiştirilecek veya tamamen kaldırılacaktır.

Ameliyat sonrasındaki takip süreci

Taburcu olduktan sonra normal yaşamınıza güvenle dönmeniz için tıbbi takibe ihtiyacınız vardır. Doktorunuz bu kontrollerde durumunuzu değerlendirerek tedavinizde bir sonraki adımı belirleyecektir. Bu yüzden doktor kontrollerini aksatmamanız ve size verilen muayene tarihlerine uymanız çok önemlidir. Hastaneden ayrılmadan önce kontrol tarihiniz size bildirilecektir.

Doktorunuza sormak ya da danışmak istediğiniz konuları, gelmeden önce not etmenizi de önemle rica ederiz.

Şu anda, hastaların izlenmesi için standart yaklaşım,  ameliyat sonrası 7-10. gün, 3.ay, 6.ay  ve daha sonra  2-3 yıl boyunca 6 ayda bir daha sonra 5. yıla kadar yılda bir kontrole gelerek doktorunuz tarafından muayene ve görüşme şeklindedir. Görüşmeler sırasında doktorunuz belirli standartlara göre laboratuvar ve radyolojik testler isteyebilecektir

Hangi durumlarda bize randevunuzdan önce ulaşmanız gerekir ?

Aşağıdaki sorunlar varsa , kafanızda cevaplanmamış sorular  varsa veya duygusal destek ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

* İlaçlarla geçmeyen ağrı

* 38 dereceden fazla ateş veya titreme

* Aşırı kanama, örneğin kanlı bir pansuman

* Memenizde aşırı bir şişme

* Pansumanın dış kısmında kırmızı-pembe renkli bir kızarıklık

* Yaradan akıntı olması veya kötü koku gelmesi

* Dreniniz aktif duruma gelmiyorsa ( normalde negatif basınçta olmalıdır)

  • İlaçlara alerjik reaksiyonlar
  • Kabızlık
  • Kaygı, depresyon, uyku bozukluğu,  veya farklı nedenlerle desteğe ihtiyaç duyuyorsanız

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




FARKINDA OL, GEÇ KALMA





WE CARE, WE CAN





0-224-970-0101


İLETİŞİM HATTI

Op. Dr. Ersoy Taşpınar, uzman bir ekip çalışmasıyla her türlü genel cerrahi işlemleri yüksek başarı oranıyla gerçekleştirmektedir.




Copyright by Bursa Web Tasarım 2018. Site içeriğinde bulunan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, bu bilgiler kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi ve tanı koyması yerine geçmez.



Copyright by Bursa Web Tasarım 2018. Site içeriğinde bulunan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, bu bilgiler kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi ve tanı koyması yerine geçmez.